Ridterapi

Bild
Ridterapi

 

På skolan i Trichy finns hästar som används i ridterapi. Det är sjukgymnasten Bharathi som ansvarar för detta och han har sessioner med flera barn varje skoldag. Hästarna bor i anslutning till skolan och är även till glädje för barn som för tillfället inte går på ridterapisessioner.

Ridterapi är en form av fysioterapi. Genom att använda hästens rörelsemönster kan man träna muskelstyrka, stabilitet och balans. Ridterapi används både som rehabilitering efter skador och som träning för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättning.

Nu söker vi volontärer till ridterapin - läs mer här!

I hästens långsammaste gångart, skritt, påminner rörelsemönstret för ryttaren om den människans gång och är därför jätte bra träning för att träna upp förmågan att kunna gå.

En häst är inte bara ett redskap som en boll eller en balansbräda. Det är en levande individ, en vän. Hästen kan ta ett rullstolsburet barn ut i skogen över stenar och backar där barnet annars hade haft mycket svårt att ta sig fram. Hästen ger även viktig fysisk beröring och värme.

Ridning och ridterapi bidrar ofta till positiv självkänsla och stärkt självförtroende. Många människor med funktionsnedsättning är ständigt beroende av andra människor men på hästryggen kan de uppnå känslan att det är jag som bestämmer, det är jag som styr.

Genom att rida i en grupp får ryttaren även ta del av den sociala gemenskapen.


Vill du bidra till Intacts verksamhet?

Du kan bidra till Intacts verksamhet genom att ge en gåva på valfritt belopp (insättning Pg 90 11 31-3 eller genom att swisha till nummer 1234795613, märk insättningen med "Gåva"), via gåvokort eller genom att bli medlem.